Familjevecka 2015


Den 2-7 augusti samlades familjesektionens medlemmar och deras familjer åter igen för sin årliga familjevecka. För åttonde året i rad samlades familjer där någon eller båda av föräldrarna har dövblindhet.

Tidigare år har vi varit i Leksand i Dalarna, Härnösand i Ångermanland och Kristianstad i Skåne. I år bar det iväg till Vara i Västergötland. Vara Folkhögskola där vi bodde låg mitt i det lilla samhället som bjöd på fina parker, lugn och ett knallblått stationshus som visade sig vara Europas största konstverk.

Vi var tretton familjer. Föräldrarna hade på dagarna föreläsningar eftersom familjeveckan även är en aktivitetsvecka. Göteborgs dövblindteam besökte oss och informerade om rättigheter som modersmålsundervisning, assistans och möjligheten till att söka fonder. Karin Rosvall höll en föreläsning om föräldraskap och barns psykologiska utveckling. Barnen och ungdomarna fick också en stund med henne att prata om sina relationer. En av lärarna på skolan höll en lektion i matematik. På kvällstid anordnades en ostprovning och en ölprovning som blev väldigt trevligt.

Barnen och ungdomarna var uppdelade i tre olika grupper med egna program. Barnen fick åka och bada, besöka en bondgård, bowla och leka utomhus, men den absolut populäraste aktiviteten var ändå att få pyssla. Barnen gjorde egna smycken, konstverk och skyltar. Fantasin var ostoppbar! Flera av de äldre ungdomarna som nu är nästan vuxna arbetade i år som fritidsledare för barnen och gjorde ett fantastiskt jobb.


På onsdagen åkte vi alla på utflykt till Skara Sommarland. Det blev en riktig hit! Dagen började lite trist med regn och med att bussen gick sönder. Vi fick en ny buss och när alla kommit fram och in på nöjesfältet ljusnade himlen och vi fick strålande sol. På Skara Sommarland fanns bergochdalbanor, gokart, vattenland, shopping och mycket annat skoj. Det blev en kanondag.


På torsdagen hade vi årsmöte för familjesektionen. Den gamla styrelsen tackades av och en ny valdes. Den nya styrelsen består av Pontus Degsell, som tidigare varit ordförande för FSDB är nu nyvald ordförande för familjesektionen. Frida Inghamn, som suttit med i styrelsen tre år blev omvald. Camilla Högberg, som är helt ny i familjesektionen blev också nyvald.

Den nya styrelsen ser fram emot att jobba tillsammans de närmsta två åren och kommer under hösten påbörja arbetet inför familjeveckan 2016. Under årsmötet samlades förslag på plats till nästa års familjevecka. Förslag som kom upp var bland annat Gotland, Öland och Norrtälje. Familjeveckan 2017 firar familjesektionen 10 år. Då hoppas vi på att återvända dit allt började: Västanviks Folkhögskola i Leksand.

Sista kvällen firade vi med trerätters middag. Barnen hade disco med dans, ansiktsmålning och hög musik.

Text Frida Inghamn