Familjevecka 2016 - Efterlängtad vecka för stora och små

Att spela kubb var en uppskattad aktivitet under veckan

Den 27 juni – 2 juli var det äntligen dags för FSDB:s familjevecka som denna gång hölls i Södertälje på Hagabergs folkhögskola.

Folkhögskolan ligger i ett skogsområde med grön fin natur och små röda stugor runt skolan. De små stugorna heter ”Hoppet”, ”Kärleken”, ”Glädjen” mm och det kändes skoj att påminnas om glädje på platsen. Naturen var skön att promenera i när tillfälle gavs. På skolans område finns också kyrka, kapell, stor kyrkklocka och en sinnesträdgård.

Vi kom dit med färdtjänst och det var lite nervöst eftersom Södertäljebron var skadad på grund av en tidigare trafikolycka. Det var lite längre kö än vanligt, men fram kom vi till slut från alla från olika håll i Sverige. Väl på plats blev vi visade till våra bostäder och vi paxade varsin säng direkt. Sedan kollade vi in resten av huset. Stugan har en korridor med rum på båda sidorna av korridoren. Vid ingången finns ett stort uppehållsrum som har kök i ena halvan, och TV -hörna i den andra halvan. TV-hörnan blev poppis hos barnen när de inte var med fritidsledarna på dagarna. I matsalen blev vi välkomnade med korv och bröd samt saft/kaffe/te.

Lite senare gick vi till ett av skolans konferensrum och presenterade oss för varandra. Sedan var det sovdags. Vissa gick till stugorna, andra satt kvar i skolan och umgicks.

Under veckan blev det föreläsningar för oss föräldrar. Barnen var med sina fritidsledare i tre olika grupper beroende på ålder. Barnen pysslade med pärlor, lera eller spelade kubb, krocket, lekte i lekparken, var i Södertälje shoppingcentrum och kollade i affärer (ungdomarna).

En föreläsning för oss vuxna handlade om stresshantering. Då kom två personer från Stockholms Dövblindteam och föreläste för oss.

Andra teman under familjeveckan var teater, gjuta händer, en dagsutflykt på Gröna Lund, åka amfibiebuss (buss som kan köra både på land och i vatten) med guidetur med Jasper, Familjesektionens årsmöte, friskvård då alla fick göra vad de kände för. Vi hade också en teatershow för varandra som handlade om stressituationer i olika perspektiv. En eftermiddag fick vi föräldrar se overhead med barnens teatershow och sången som de hade lärt sig på teckenspråk. Vilka fantastiska barn!

På fredagen blev det mycket god avslutningsmiddag i matsalen för alla tillsammans och slutligen fixade ungdomarna disko på kvällen. Wow!

Denna familjevecka är något både föräldrar och barn längtar till varje sommar. Visst håller ni med? Ni föräldrar med dövblindhet som är nyfikna på att åka: åk, ni kommer inte att ångra er!


Lickan Qviberg Olsen