Sommarläger för dig som är 7 - 14 år

DBUs Sommarläger 2017

Platsen vi kommer att hålla till på ligger i ett härligt område i Stockholm som heter Hägerstensåsen.
Vi ska bo på Klubbensborg och Hela värdshuset blir vårt mellan fredag och måndag den 4-7 augusti, vilket innebär att vi kan spela sällskapsspel, bada vid stranden, måla, pyssla och umgås med andra på lika villkor.

Vi kommer att besöka Eolshälls 4H som ligger 8 minuters promenad bort. Där får vi lära oss hur vi sköter gården samt djur som bland annat hästar, kor, får och kaniner. Självklart kommer det också att finnas tillfälle för ridning!

Deltagaravgift: 800kr
Ålder: 7-14 år
Sista anmälningsdag: tisdag 6 juni
Skicka din anmälan till oss på mail: dbu@dbu.nu
En förälder är välkommen att följa med utan extra kostnad.

OBS! Antalet deltagare är begränsat. Det finns 8 platser och det är först till kvarn som gäller!
Tänk också på att anmälan är bindande. Skulle det inträffa förhinder på grund av hälsoskäl så kan deltagaravgiften återbetalas i erhållande av ett läkarintyg.

Info!
Där vi bor, på Klubbensborg, har de bevarat gamla hus och byggnader. Det fungerar bra att ta sig runt med rullstol, dock inte lika bra med permobil.

Kom med och ha kul med oss i sommar!

Presentation av kandidater till DBU styrelse

DBU:s valberedning presenterar tre kandidater som de föreslår ska ingå i DBU styrelse

Frågor som ställdes till kandidaterna:
Hur gammal är du?
Var bor du?
Lite vad du gör i dagsläget och på fritiden?
Vad vill du bidra till DBU i styrelsen?
Har du varit medlem i DBU länge?
Varit eller är medlem i andra organisationer? Som bl.a. US, UH och SDUF.

Mikaela Nilsson
Hej!
Jag är 21 år och bor i Staffanstorp. Just nu bor jag tillsammans med mina föräldrar i en villa, men i juni ska jag flytta till min första egna lägenhet.
På dagarna skriver jag jättemycket. Jag vill bli författare och skriver allt från böcker och noveller till dikter, låtar, artiklar och blogginlägg. Jag är aktiv och social och gillar att träffa folk, samt lyssna på musik och sjunga.
Jag vill dela med mig av mina tankar och erfarenheter i DBU’s styrelse. Jag sitter i rullstol och anser att det är viktigt att DBU jobbar mer för att bli tillgängligt för alla.
Jag är medlem i US och FSDB.
Med vänlig hälsning Mikaela

Fanny Edin
Hej!
Jag heter Fanny Edin och jag bor i Örebro. Jag är 24 år och är sjukpensionär sedan jag slutade gymnasiet.

På dagarna tycker jag om att ta långpromenader med hunden, träna, gå på stan o fika o träffa vänner, tycker om att läsa, gå på konserer o lyssna på musik som är ett stort intresse hos mig!
Är intresserad av tolkfrågor, är dövblind sen barndomen, ser bara ljust o mörkt o är gravt hörselskadad.

Är också intresserad av att vara med i projekt inom föreningen.
Har varit medlem sedan jag var 8 år. Åkte på mkt aktiviteter med dbu när jag var yngre.
Är medlem i aktiva synskadade, US, aktiva synskadade och srf.

Med vänlig hälsning, Fanny


Aron Sortelius
Hej

Jag heter Aron Sortelius är 26 år gammal bor i Vimmerby i norra Småland. Född och uppvuxen i Kramfors och bott många år i Umeå. Jag flyttade ner i augusti och studerar till fritdsledare på Vimmerby folkhögskola 2 årig yrkesutbildning. Jag har snart läst ett år och ett kvar och trivs jättebra.
På fritiden så läser/lyssnar på böcker är med vänner och ute och löpträning är en stor passion. Har hållit på med skidåkning och vandring mycket, naturen älskar jag. Jag är en social, öppen och lugn person med stort hjärta. För jag bryr mig om engemang och påverkan. Jag är ny inom dbu och varit medlem ett år men hoppas kunna se saker lite utifrån och nya idéer.
Som fritidsledare jobbar jag mycket med planera och organisera aktiviteter. Jag har varit verksam i US suttit detta år som sammankallande i valberedningen och ledamot för US norr. UH har jag suttit i Rikstryrelsen ett år men det fungerade tyvärr inte med tid. Men nu har jag börjat om mitt liv här och kommit i ordning i studierna och har lärt mig av mina år i föreningslivet och blivit en mer mogen person.
Jag tror på dbu och på mig själv. Jag har aldrig känt mig hemma förut i de föreningarna jag vart med i. Jag vill jobba med att synas bättre påverka så att vi får det stöd och hjälp vi har rätt till, jag ger inte upp och tillsammans kommer vi kämpa och vara stark.
//Aron

Skulle det vara så att någon mer vill kandidera sig, säg till oss i valberedningen innan den 21 april om du inte är på plats då. Så skriv en text med svar på frågorna och skicka sedan mail till oss. Om du är med under årsmötet så kan du själv berätta på plats men säg till oss kvällen den 21 april.
Vi ses! //Valberedningen i DBU - Daniel och Albin.

Second announcement Nordic Deafblind Camp

Den 17 - 24 juli äger Nordic Deafblind Camp rum i Stockholm.
Sista anmälningsdag är den 16 april 2017


Mer information kan du läsa här

Vill du jobba som lägerledare?

DBU:s (Dövblind Ungdom) arbetsgrupp för Nordiskt ungdomsläger den 17-24 juli 2017 i Sverige söker nu Dig som lägerledare! Vill du som lägerledare bidra till ett upplevelse- och minnesrikt nordiskt ungdomsläger för ungdomar med dövblindhet? Vill du själv få massor med erfarenheter? Tveka inte att ansöka sommarjobbet senast 16 april 2017!

Om lägret Detta nordiska ungdomsläger arrangeras vartannat år i Norden, och 2017 är det Sverige och DBU:s tur. Lägret blir av i Bosön idrottsfolkhögskola utanför Stockholm och är till för ungdomar i åldern 15-35 år från hela Norden som har någon form av kombinerad syn- och hörselnedsättning eller dövblindhet.

Lägrets tema är Kunskap, mod och stolthet. Vi i DBU och i arbetsgruppen tror på att med mer kunskap får man mer självkänsla och mod - och i slutändan också stolthet över sig själv som dövblind ungdom!  Vi kommer ha det fullspäckat med spännande föreläsningar, workshops och roliga aktiviteter hela veckan; se bifogat preliminärt program.

Vad vi vill se hos dig som ledare Vi strävar efter att ha en bra variation bland våra ledare och vi ser gärna olika typer av erfarenheter och personligheter som kan komplettera varandra. Vi önskar att du har/kan några av dessa:

- att du själv har kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet eller har någon form av erfarenhet av det.
- det är önskvärt att du kan teckenspråk, både svenskt teckenspråk och/eller internationella tecken.
- det är önskvärt om du också själv är mellan ca 15–35 år.
- att du kan delta i ledarutbildningshelgen 5–7 maj 2017 i Stockholm, där du lär dig om bl. a. Hjärt- och Lungräddning, konflikthantering, normkritik samt självklart får planeringstid med de andra ledarna för detta läger.
- det är önskvärt om du också kan komma till Bosön redan 16 juli 2017, för en förberedelsedag innan lägret startar. - att du jobbar bra i team, är ansvarsfull och organiserad.
- att du tar egna initiativ och idéer, är kreativ och kan komma på snabba lösningar.
- är positiv och ser möjligheter istället för svårigheter.
- att du tycker det är roligt att jobba med ungdomar och självklart ser till att de har ett toppen läger! 

Vi kommer ha 3–5 ledare, inklusive en färdigt utsedd föreståndare, beroende på hur många deltagare det blir totalt. Alla ledare får arvode och DBU står för alla kostnader både för lägret och utbildningshelgen, som resor, boende och mat.

Om din ansökan Som ansökan vill vi se ditt CV och att du skickar personligt brev, antingen via text eller via video på teckenspråk, till oss. Där berättar du vem du är, vad för erfarenheter av dövblindhet, läger och/eller nordiska samarbeten du har. Ansök före 16 april 2017 till oss i arbetsgruppen per e-mail till nuldb2017@gmail.com - och har du några frågor innan dess, är det bara att kontakta oss på samma mail! Mer om DBU och arbetsgruppen Mer information om DBU, ungdomssektion under FSDB (Förbundet Sveriges Dövblinda), hittar du på DBU:s hemsida: http://www.fsdb.org/dbu.html

Du hittar även mer information om lägret och vilka vi är i arbetsgruppen i Facebooksgruppen ”Nordic Youth Camp for Deafblindness in Sweden 2017” VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!

Dags för DBUs årsmöte 2017!

Hallå alla!

Nu är det ett nytt år, nya tag och ett nytt verksamhetsår väntar för DBU! Vi behöver ER medlemmars hjälp för att besluta om DBUs framtid! Hur, när och var kan ni göra det här? Svaret är: På DBUs årsmöte den 21-23 april på hotell Scandic City i Linköping.

Kom och hjälp till att diskutera, brainstorma och besluta om DBUs kommande år och framtid!
Kom och umgås, ha roligt och prata ikapp sedan sist!

Kostnaden för helgen är 500 kr och sista anmälningsdagen är den 1 mars.
Du anmäler dig som vanligt via mail till oss på adressen: dbu@dbu.nu

Håll utkik här efter vad mer som kommer att hända under vår helg tillsammans!

Hoppas att vi ses, känns och hörs i april!

Nordic Camp for youth with deafblindness 2017


FIRST ANNOUNCEMENT

Dear associations for Deafblind Youth in Nordic countries and other
associations!

We in Sweden want to announce you that we shall arrange Nordic Youth Camp for youth with deafblindness or combined sight and hearing impairment in Sweden 2017!


ABOUT THE CAMP:
Age: 15-35 years old
Dates: 17-24 July 2017
Place: Stockholm in SWEDEN
Theme: Knowledge, courage and pride

Camp Fee: 3500 SEK. The fee can be less, depends at our funding. We
cross our fingers!
Facebook: Nordic Youth Camp for deafblindness, Sweden 2017
Our e-mail: nuldb2017@gmail.com

Who are we? We are 4 persons in the COC; Camp Organising Committee.
Sofia Nilsson, Sarah Remgren, Teresia Lindberg and Helena
Christoffersson. We all have deafblindness and we are from Sweden.

We would be so glad if you want to spread this First Announcement to
your members! Next (Second) Announcement with Registration and a
tentative program and a lot more information come out approximately
January 2017 to you all.

Do you have questions? Please, don't hesitate to contact us in mail or
in Skype! Skype via appointment.

Kind regards,
The COC with Sofia, Sarah, Teresia and Helena

DBU:s valberedning

Hej på er medlemmar!

Snart är det dags för DBU:s årsmöte igen, vad tiden går fort! Efter ett avhopp så är det tre personer som sitter i styrelsen idag och vi vill fylla ut med tre platser till med nya namn. Vi vet fortfarande inte om Helena är sugen på att ställa upp på omval, igen! Det återstår att se. Teresia och Sophie kommer efter årsmötet att ha ett år kvar på sin mandatperiod vilket vi hoppas att de fullföljer.

Det vi hoppas på just nu är att ni medlemmar är sugna på att vara med i styrelsen för DBU, det är ett viktigt arbete styrelsen gör och det påverkar hela sektionen. Arbetet i styrelsen är också roligt och lärorikt. Ni får gärna fråga runt och kolla med varandra om ni är intresserade av att vara med i styrelsen och om ni har frågor om styrelsen och deras arbete så får ni gärna maila dem på dbu@dbu.nu så svarar de så gott de kan på era frågor.

Om du eller någon du känner vill ställa upp som kandidat till styrelsen hör av er till daniel.olsson@dbu.nu och albin_henricson@hotmail.com. Vi är tacksamma om ni skickar in förslag på namn senast 19 december och skicka även med personens mailadress så att vi kan kontakta dig/dem.

Med vänliga hälsningar
Albin och Daniel – DBU:s valberedning

Årsmöte 2017!

Nu är det klart med datum och plats för DBU:s årsmöte 2017. Årsmötet blir den 21-23 april på Hotell Scandic City i Linköping. Håll utkik efter mer information!