Familjevecka 2012

Av: Frida Inghamn text och Sven Inghamn, foto


Den 5-10 augusti gick familjeveckan 2012 av stapeln. För femte året i rad träffades familjer där någon eller båda av föräldrarna har dövblindhet. 15 familjer kom och precis som tidigare år höll vi till på Västanviks folkhögskola i Dalarna.

Syftet med att vi samlas en gång om året är att träffas och umgås under avspända former samtidigt som vi, genom föreläsningar och diskussioner, får nya strategier att klara av familjelivets vardag.

Medan föräldrarna gick på föreläsningarna hade barnen helt egna aktiviteter omhändertagna av teckenkunniga ungdomsledare. De var uppdelade efter ålder i tre grupper: knattar (1-6 år), mellanbarnen (7-12) och ungdomarna (13-18).

Här får vi komma till en plats där man är ”en som alla andra” och inte den ”annorlunda familjen”. Barnen får också möjlighet att dela med sig och känna igen sig i varandra.

Att få prata om hur deras vardag är jämfört med kompisar som har friska föräldrar. Då alla dövblinda föräldrar som deltog i år har en progressiv diagnos är det peppande att se hur bra andra, som redan har sämre syn eller hörsel än en själv, klarar av sina föräldraskap och man får ett nytt lugn inför framtiden.

Föreläsningarna handlade om ämnen som livsomställningar, LSS, kommunikation och dövblindtolkning. Lena Göransson var där och talade om Livsomställningar och de olika faserna av acceptans av att få sin diagnos.

Måndagens tema var kommunikation då man fick välja mellan en föreläsning i haptisk kommunikation, teckenspråk eller taktilt teckenspråk. På kvällarna tränades ledsagningsteknik och teaterlek.

På torsdagseftermiddan kom delar av IT-gruppen och informerade om surfplattor och smartphones. Det var ett tufft schema men vi hann ändå med några utflykter.

På tisdagen åkte några iväg och paddlade kanot medan andra deltog i en familjecup i bowling.

På onsdagen åkte allesammans till Falu gruva på förmiddagen och gick med på en guidad tur. Sedan hade familjesektionen medlemsmöte på Scandic hotell. Där diskuterades möjligheterna att i framtiden arrangera familjeveckan på vintern och att istället för att ha Västanviks folkhögskola som fast plats träffas i en ny stad varje år för att nå nya medlemmar som har långt till Dalarna. Nästa år ska vi ändå ha en familjevecka på sommaren men kommer eventuellt att flytta den till Göteborg eller Härnösand.
 
Anne-Maj Magnström har hela tiden varit vår handläggare men har nu för många andra arbetsuppgifter, därför ska Roger Såthe ta över hennes arbetsuppgifter. Han ska då inte längre vara en del av styrelsen och en ny person valdes. Den nya styrelsen består av ordförande Agneta Hummerhielm, Marita Rantanen Peterson och nyvalda Frida Inghamn.

Under vår sista kväll anordnades en grillfest för att fira familjeveck- ans femårsjubileum med tårta och lekar. Morgonen efter avslutade familjeveckan med diskussions- grupper uppdelade efter barnens ålder innan alla samlades för en kramring och en sista lunch tillsammans.

Vad tyckte barnen?

Ottilia Inghamn, 4 år, knattegruppen

Hur många gånger har du varit med på familjeveckan? -Tre gånger.

Vad tyckte du om årets familjevecka?
- Bra! Vi fick tårta.

Vad har ni fått göra i er grupp?
- Vi var på dagis. Vi pärlade och matade får.


V
ad var roligast?
-Att pärla.
  
Vad har du för önskemål inför nästa år?
- Jag vill äta tårta… och pärla. Tårta är Gott!

Cornelia Såthe, 10 år, mellangruppen

Vad har ni fått göra i er grupp?
- Vi har varit på lasergame, leklandet och lugnet.

Vad har varit roligast?
- Lasergame!Alla fick ta på sig en väst med blinkande lampor. Sen fick man en leksakspistol och medden skulle man skjuta på varandras lampor. Vi var uppdelade i lag. Detvar mörkt och jätteroligt!
  Hur många gånger har du varit med på familjeveckan?
- Fem gånger.

Vad tyckte du om årets familjevecka?
- Jätteroligt! Det har varit massor av aktiviteter och jag har träffat många kompisar.
  
Vad har du för önskemål inför nästa år?
- Om vi åker till Göteborg vill jag tillLiseberg. Jag har aldrig varit där.

Sheena Louise, 15 år, tonårsgruppen

Hur många gånger har du varit med på familjeveckan? - Det här var första gången vi var med.
  
Vad tyckte du om årets familjevecka?
- Åh, det har varit jättekul! Jag har lärt känna fler som har samma problem och vi har pratat jättemycket om det.
 
Vad har ni fått göra i er grupp?
- Vi har pärlat jättemycket armband. Vi har intervjuat varandra, bowlat flera gånger och spelat lasergame.
  
Vad har varit roligast?
-Att pärla.
 
Vad har du för önskemål inför nästa år?
- Jag tror vi ska till Göteborg ochdet hoppas jag för det finns jättebra aktiviteter för dövblinda där och jag älskar Liseberg.
 
Tror du att ni kommer tillbaka?
- Jaa! Det måste vi.Annars släpar jag hit mamma.