Härlig familjevecka i Härnösand

Lickan Qviberg med barnen Freija och Loke Lickan Qviberg med barnen Freija och Loke

För sjätte året i rad hölls familjeveckan som en aktivitetsvecka för dövblinda föräldrar och deras familjer. Poängen är att få samlas, ha kul, byta erfarenheter och vårda familjerelationerna.

I år hölls familjeveckan 28 juli till
2 augusti på Härnösands folkhögskola.Lickan Qviberg var i år med på familjeveckan för första gången med sina två barn Freija och Loke. Hemma i Stockholm har hon kontakt med andra dövblinda föräldrar och fick på så vis vetskap om familjesektionens årliga familjevecka.

-Jag var riktigt nervösinför veckan, berättar hon. Jag har inte åkt på någotlägersomvuxentidigare.Det var ett härligt gäng!

 

Pontus Degsell med sin dotter och Bild Vackra Västanåfallet Pontus Degsell med sin dotter och Bild Vackra Västanåfallet


Temat för i år gick i hälsans tecken. Ulrika Myhr höll varje morgon Qigongträning för alla vuxna. Genom en rad avslappnande övningar fick alla vuxna möjlighet att mjuka upp kroppen och samla styrka inför dagen. Veckans föreläsningar handlade bland annat om aktivt föräldraskap, ungdomar och nätdroger, kommunikation, livsomställningar och positiva vägval.

Lickan berättar att hon gillar att diskutera.

- Det kändes toppen att diskutera med andra dövblinda föräldrar. Att byta erfarenheter och känna igen sig i det andra berättar. Det stärkte mig som både mamma och person.

Under tiden hade barnen och ungdomarna egna aktiviteter och utflykter. Att alla hjälptes åt att hålla ett öga på barnen när de inte var med sina fritidsledare blev snabbt en självklarhet under veckan och en trygghet för alla.


Till familjeveckan planeras alltid en dagsutflykt i samband med familjesektionens årsmöte. I år gick den till Västanåfallet som är ett vattenfall med 90 meters fallhöjd mitt i ett naturreservat. Några tog möjligheten att rida islandshäst utmed små stigar i den norrländska skogen.

Årsmötet hölls i en stuga intill vattenfallet. Där valdes ny styrelse på fem ledamöter:

  • Agneta Hummerhielm
  • Marita Rantanen-Pettersson
  • Frida Inghamn
  • Camilla Degsell
  • Peter Edhager

På fredagen berättade Lickan för sina barn att det var dags att åka hem. Då blev Freija ledsen och grät hela frukosten. ”Jag vill vara kvar och leka med mina kompisar.”

Loke höll med sin storasyster. ”Jag vill vara kvar här. Jag vill leka och busa.” Innan familjeveckan hade Freija stolt berättat för alla hon känner om att HON skulle få åka på läger.

- Att få åka på familjeläger var nog nyttigt för dem båda två, konstaterar Lickan. Vi fick nya kontakter, både jag och barnen.

Text: Frida Inghamn
Foto: Frida Inghamn, Birgit Ståhl och Pontus Degsell

Från tidningen "Kontakt med FSDB" nr 4 2013