Distansaktiviteter ? vill du testa?

2020-10-01

Mailet innehåll:

1 Introduktion

2 Tider att testa zoom

3 Att tänka på

4 länk till zoomtest

5 Artikel från senaste numret av tidningen Kontakt.

Vi ber om ursäkt för att inte detta mail har kommit tidigare. Det är stor tidsbrist pga. att all personal är permitterad, vilket gör det svårt att genomföra saker i tid.


1. Introduktion

Läst om Distansaktivitet i senaste nummer av tidningen Kontakt? Om inte se längst ner i punkt 5 där en artikel från tidningen Kontakt finns. Artikel beskriver bl.a. varför FSDB ska dra igång distansaktivitet.

Vi ska köra några tester med Zoom för att se hur vi kan använda Zoom på bästa sätt med olika kommunikationsmetoder och se vad som behöver åtgärdas inför distansaktiviteter som dra igång senare i höst.

Du som medlem har också möjlighet att testa och upptäcka de problem som du behöver åtgärda inför distansaktiviteter.

Om du inte har vana och inte har använt videokonferens förut, ta kontakt med din region, tex dövblindteam eller syncentral.


2. Tider att testa zoom

Testdatum är:

2 oktober kl 15-17 (imorgon)

8 oktober kl 15-17


OBS! det kommer fler gånger! Läst på hemsida vilka tider och länk till testmötet.

Vi är ivriga att komma igång.


3. Att tänka på

Du behöver programmet zoom för att kunna delta.

- Dator - gå till kwww.zoom.us.

- Surfplatta/smarttelefon - gå till Apple stor/Google play och sök efter Zoom

- Man kan klicka på länken som finns nedan i punkt 4 och då kommer datorn/surfplattan/mobiltelefon att begära att man laddar ner programmet.

Kommunikation

- Det kommer att finnas centraltolkar och skrivtolkar på distans.


- Taktilt teckenspråk: Beställ tolkar till dig. Se till att din dator/surfplatta har bra ljud så att tolkarna kan höra och tolka till dig. Passa på att testa den 8 okt och beställ tolkar nu! Fler tillfällen kommer.


- Teckenspråkiga (visuellt):
Du kan använda centraltolkar på distans (i Zoom) Men för många av oss är det svårt och energikrävande att avlästa från skärmen, rekommendera vi att du beställer tolk hem till dig. Se till att datorn/surfplatta har bra ljud.


- Hörselskadad med slinga:
Se till att slinga är uppkopplad till dator/surfplatta. I vissa distansaktiviteter rekommenderar vi att ha, på plats, en dövblindtolk som kan ge syntolkning, upprepa vad som sades och ge socialhaptiska signaler. Dövblindtolken kan behöva egen enhet.


Ordningsregler:

Det är extra viktigt att vi har ordningsregler, eftersom det är så lätt att störa andra, speciellt ljuden.
I testet gäller det följande

- Ha alltid stängt ljud och video, förutom när du har fått ordet.

- När den ansvariga ger dig ordet, då kan du slå på kameran och mikrofonen. När du är klar, stäng kameran och mikrofonen.


Du kommer att uppleva början att det är rörigt. Men komihåg att det är test och att du får lära dig hur det fungerar och vad du behöver tänka på nästa gång. (Även vi ska lära sig och vad vi behöver tänka på)

2 länk till kommande zoomtest

2 okt (direktlänk finns längst ned på slutet)

https://zoom.us/j/94676700098


8 okt (direktlänk finns längst ned på slutet)

https://zoom.us/j/99926232877


Fler tester senare, se hemsidan (OBS uppdateras v.41)


5. Artikel från tidningen kontakt om Distansmötet

Distansaktiviteter

Nästan samtliga aktiviteter har blivit inställda detta år och allt fler har blivit mer isolerade i pandemins spår. I dessa tider är det extra viktigt att vi kan utbyta erfarenheter, få kunskap och få inspiration. Därför kommer FSDB att ordna distansaktiviteter som innebär att du kan vara hemma och med hjälp av tolk/slinga delta på olika intressanta distansaktiviteter, via dator eller surfplatta. Just nu arbetar kansliet att ta fram en programlista på två områden:

- Föredrag: t ex en föreläsare berättar om något intressant ämne.

- Studiecirkel: tex en bokcirkel.

Målet är starta distansaktiviteter i slutet av oktober eller början av november. När programlistan För er som inte vet hur man ska ladda ner och delta via zoom, ta kontakt med dövblindteamet, syncentralen eller liknade enhet i din region. FSDB är klar kommer den att finnas på FSDB:s hemsida.

Zoom

FSDB använder ett kostnadsfritt konferensvideoprogram, liknande Skype, som heter Zoom. kommer att ha två tillfällen som du kan testa zoom:

2 okt kl 15-17

8 okt kl 15-17

Syftet är att du ska ha möjlighet att testa Zoom och lösa eventuella problem tills distansaktiviteterna startar.

En instruktion kommer att finnas på FSDB:s hemsida (www.fsdb.org) hur du ska ladda ner programmet och hur du deltar.

Kommunikation

Personer med dövblindhet har olika sätt att kommunicera. Förbundsstyrelsen är mycket medveten om att deltagande på distans inte är tillgängligt för alla idag. Det är också så att rehabiliteringen, runt om i landet, har olika förutsättningar att hjälpa sina brukare. Tekniken idag är inte helt stabilt och det kommer att uppstå olika typer av störningar

Dock anser styrelsen att det är viktigt att vi alla följa digitala utveckling och att delta på distans är del av vardagliga livet. Vilket kan bli tydligt påtryckningsmedel mot beslutfattarna och rehabilitering som har skyldighet att hjälpa brukare att kunna vara del i vardagliga livet.

Gå in på FSDB:s hemsida för att få information hur och vad du ska tänka på inför en distansaktivitet.

Text: Klas Nelfelt