Färgade kontaktlinser som hjälpmedel

Av Frida Ingahmn, Audiologiskt Forskningscentrum, Universitetssjukhuset Örebro

Bild på färgade linser i behållare


Ljuskänslighet eller bländningskänslighet är något som är vanligt hos dövblinda. Mycket för att det hänger samman med Retinitis pigmentosa (förkortas RP), som är en ögonsjukdom hos personer med Ushers syndrom. Ljuskänslighet hänger också ihop med andra dövblindsyndrom som te.x.Ahlströms syndrom och Charge syndrom.

Det finns olika sätt att enkelt skydda sig från starkt ljus. Solglasögon och olika sorters kepsar och hattar inomhus är en vanlig syn på FSDBs sammankomster. Vi är i lika starkt behov av kraftig belysning för att se så bra som möjligt som av att skydda ögonen mot bländning. Det är jätteviktigt att vi skyddar våra ögon mot bländning, annars tar våra ögon skada och synen kan försämras snabbare.
 
På syncentralen kan man få hjälp med hjälpmedel som skyddar ögat mot starkt ljus. Det vanligaste är glasögon med olika filter. Gult filter förstärker kontraster och dämpar blått ljus. Rött filter dämpar starkt ljus men dämpar även kontrasterna. Orangetonat filter är ett behagligt mellanting av dem som passar många. Glasögon med filter är en bra lösning för många men det finns de som är så pass ljuskänsliga att de känner att solglasögonen inte heller räcker till som skydd. Ljuskänsligheten blir ett väldigt stort vardagsproblem. Då kan färgade kontaktlinser vara ett alternativ.

Kontaktlinser kan göras med olika anpassade filter precis som glasögon. Det är vanliga månadslinser som färgas efter önskemål för att passa användaren. Den färgade kontaktlinsen täcker både iris och regnbågshinnan och gör därför att användaren får en annan ögonfärg. Nackdelen med färgade kontaktlinser är att man inte lika enkelt kan ta av sig dem när ljuset förändras som man kan med glasögon. För att lösa det får man antingen ha ett par kontaktlinser med svagt filter inomhus och komplettera med starkare solglasögon utomhus, eller så hittar man ett behagligt mellanting på linsens styrka som fungerar både inne och ute. Om man vet att man ska vara ute en hel dag i solen är det en fördel att använda mörkröda linser som man sen plockar ur när man kommit in igen.
 
Fördelen med kontaktlinserna är att inga skarpa strålar kommer in som kan skada ögat, till skillnad från solglasögon som släpper in strålar på sidorna och ibland rakt uppifrån.

2007 skrev optikern och doktoranden Åsa Jonsson en avhandling där hon testade färgade kontaktlinsers nytta för personer med RP. Hon riktade in sig på personer med Bothniadystrofi, en sort av RPsom även kallas ”Skelleftesjukan.” Hennes 12 testpersoner fick bära bruna linser på dygnets ljusa timmar. Hennes slutsats av studien blev att alla i testgruppen hade nytta av kontaktlinserna, speciellt de med sämre synskärpa som även föredrog betydligt mörkare linser än de med bättre synskärpa. De flesta som deltog i studien fortsatte att använda färgade linser även efter att projektet avslutats. Linserna minskade symtomen på tapparnas ljuskänslighet i ögat. (Tappar ger färgseende och fina detaljer i starkt ljus.) 
 
I uppsatsen nämner hon också att patienter med andra former av RPkan ha stor hjälp av färgade kontaktlinser. Senare har hon i den medicinska tidskriften ”Spets” berättat om sin då pågående forskning som fortfarande handlar om färgade kontaktlinser. Patienter med Bothniadystrofi kan nämligen se i mörker, men behöver 10-12 timmar att ställa om sig från ljus till mörker. Sedan kan de se. Med hjälp av en mörk lins kan den ljuskänsliga patienten ”stanna kvar” i mörkret. Resultatet blir att näthinnan får återhämta sig och att stavarna (som ger mörkerseende och är mest ljuskänsliga) ”bleks av”.

Christina har provat

Christina Lindblad BIld på Christina Lindblad

Christina Lindblad har fått prova ut färgade kontaktlinser genom syncentralen i Helsingborg. Hon har RP, gråstarr, närsynthet och brytningsfel. För ungefär ett år sedan var hon hos sin ögonläkare Sten Andreasson som då rekommenderade hjälpmedlet för henne.
 
- Jag var väldigt irriterad över bländningen som min gråstarr medförde, berättar Christina. Jag såg ändå hyfsat bra på tavlan med bokstäver så han ville inte riskera att förstöra den synen med en gråstarrsoperation.
 
Istället fick hon testa linser med en rad olika bruna och röda styrkor och nyanser på filter. I slutänden fastnade hon för ”Mandarin 50%” som är orangeröda.
 
- Bländningen är inte helt borta, men markant bättre. Kontrastseendet är bättre och jag får inte lika mycket ont i huvudet som förut, förklarar hon. På jobbet är det omöjligt att undvika starkt ljus från fönster och då är det väldigt skönt att ha dem.

Nu använder hon linser som är färgade i en ganska ljus nyans och därför passar bäst i inomhusmiljö. Om solen skiner när hon går ut kompletterar hon linserna med ett par mörkare solglasögon.
 
- På vintern använder jag linserna allra mest, när solen står lågt på himlen och gärna letar sig in på sidan av glasögat. På sommaren räcker kepsen en bra bit istället. Det är viktigt att man hittar en nyans i filtret som passar en ordentligt.
 
När Christina provade olika bruna filter kände hon att det blev för jobbigt att se. De var för mörka för att kunna användas inomhus. Hade hon valt för ljusa hade hon istället inte känt att hon fått så stor hjälp med avbländning av linsen. Idag har hon hittat ett mellanting som passar henne bäst där bländningen minskas och kontrasterna ökar. Eftersom hon har brytningsfel på ögonen ser hon suddigare med linserna varje gång hon blinkat. Styr- kan i linserna gör att hon t.ex. kan läsa korta sms i mobiltelefonen utan att linserna ”suddar till” sikten allt för mycket på andra avstånd. Vill hon läsa längre texter eller se på långt avstånd kompletterar hon med olika glasögon för hon gillar inte att ha stark styrka på kontaktlinserna.
 
Text: Frida Inghamn
Bild: Frida Inghamn och Christina Lindblad

Källa
Åsa Jonssons avhandling, Umeå universitet, 2007:Tinted contact lenses in Bothnia dystrophy.
 
Artikel ”Mörker och ljus forskarens vardag” ur tidskriften Spets - Om forskning och utveckling vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, nr 1 -07.
 
Svenska RP-föreningen, SRF, 1177

Variationer mellan syncentralerna

Möjligheten att få färgade kontaktlinser som hjälpmedel ser lite olika ut beroende på var i Sverige man bor. Vad man får betala varierar också. 
 
Det finns 34 syncentraler i Sverige som har en gemensam hemsida under namnet ”Sveriges syncentralerisamverkan”ellersyncentralerna.se. Via deras adressregister har vi mailat samtliga syncentraler i Sverige. Endast 18 svarade, men här är en sammanfattning av deras svar.

Blekinge: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär helt gratis för patienten.
 
Borås: Erbjuder färgade kontakt- linser. De har aldrig föreskrivit det till RP-patient men ställer sig positiv till det om en patient vill prova. Kostnad för patienter: Endast den vanliga patientavgiften och kostnaden för linsvätska.
 
Dalarna: Erbjuder färgade kontakt linser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: Utprovningen är gratis bortsett från besöksavgiften som är 100 kr. När utprovningen är klar betalar patienten 250/ öga varje halvår.
 
Göteborg, Västra götalands region: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: Endast linsvätska.
 
Helsingborg, Region Skåne: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: Utprovning kostar ingenting.Prisförlinserna sedan fårman kolla upp hos privat optiker.
 
Kalmar: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bl.a. albinism men har i dagsläget ingen kunskap om vilka linser som skulle passa för patienter med RP. Bedömning sker individuellt.Kostnad för patienten: endast patientavgift 100 kr.
 
Luleå, Norrbottens läns landsting: Erbjuder ej sina patienter färgade kontaktlinser.
 
Lund barn & ungdomsteamet, region Skåne: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: Gratis.
 
Norrköping, Landstinget i Östergötland: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär men dessa provas inte ut av syncentralen utan hos en privat optiker. Detta är helt gratis för patienten.
 
Sankt Eriks, Stockholm: Erbjuder färgade kontaktlinser vid grava bländningsbesvär men är tveksamma till att skriva ut det till personer med RP. Kostnad för patienten: endast besöksavgiften på 100 kr.
 
Länssjukhuset Sundsvall Härnösand: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: Ser olika ut beroende på vilket bidrag man blir tilldelad. Mellan 300-1800 kr/år plus en besöksavgift på 100 kr.
 
Uppsala:Erbjuderfärgadekontakt- linser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: 300 kr/halvår + kostnad för linsvätska. Syncentralen tar inte ut någon besöksavgift och attprova utlinserna är helt gratis fram tills man hittat rätt nyans.
 
Vänersborg, Västra götalands region: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär om glasögon inte räcker till. Kostnad för patienten: Endast besöksavgiften på 100 kr och kostnad för linsvätska
 
Västerbotten: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: 500 kr per år samt kostnad för linsvätska. Besöksavgift 100 kr.
 
Västervik: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär men brukar inte föreskriva dem till RP-patienter. Kostnad för patienten: Endast besöksavgift 100 kr.
 
Västerås, Landstinget Västmanland: Skriver ej ut kontaktlinser.
 
Växjö, Landsting Kronoberg: Erbjuder färgade kontaktlinser men främst till personer med andra skador/nedsättningar. Helt gratis för patienten.
 
Örebro: Erbjuder färgade kontaktlinser vid bländningsbesvär. Kostnad för patienten: Utprovningen kostar 1000 kr/öga och sedan 200 kr/halvår. Besöksavgift är 80 kr.
 
Inget svar: Eskilstuna, Halmstad, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Kungsbacka, Lindköping, Lycksele, Malmö, Skellefteå, Skövde.