Ledarhundstips

Ulrika Myhr med sin ledarhund Rocky, en svart labrador. Foto: SRF:s ledarhundsverksamhet

Efter en blöt och smutsig promenad, ta fram en 2 liters glasslåda fylld med ljummet vatten. Låt hunden stå med en tass i taget i glasslådan, torka tass. Enkelt och lätt.

Istället för en vattenskål eller vikbar vattenskål, ta en hundpåse forma den som en skål och låt den stå på marken/golvet fyll den med vatten.

Firminater är en pälsborste som tar bort mycket päls på kroppen och huvudet. Undvik ben och buk, kan göra ont. Granngården säljer denna karda för cirka 179 kronor.  Länk

En egen ihopvikt filt som kan bli ett bylte som hunden själv kan kan trädas över bågen på selen. Säljs av Clas Ohlsson för 59 kronor.   Länk 

Använd microtrasa. Bra att ha med flera små trasor 20x20 cm, för olika ändamål. Bra att de är små - torkar fortare. Om det blir söl av något slag lätt att torka upp med, ev torka upp hundspya med mera. Lägg den smutsiga/blöta trasan i hundpåse så länge.

Förvaring av hundpåsar att ha med ut finns i olika utföranden och olika storlekar,  i form av ett hundben i plast, tyghållare med typ karbinhake osv. 

Reflective spray som är en nyhet. Du sprayar på medlet på päls eller kläder. Sitter i en vecka. Syns bra i mörkret och bara om det kommer i ficklampans och/eller billjusets sken.

När du badar hunden tag 2 liters glasslåda dosera som det står på hundschampoflaskan utblandat i ljummet vatten. Använd en polyesterbadboll eller handskar som man har i duschen och schamponera hunden.

Sovbädd som ledarhundsförare får vid leverans av ledarhund. Lägg en liten badrumsmatta på bädden så hunden ev. inte svettas för mycket, för bädden är av skinnimitation. Det är ju lätt att tvätta badrumsmattan om den blir smutsig. Alternativt kan man trä över ett påslakan över bäden med duschmattan, så är det lätt att hålla det hela rent. Bara att byta ut påslakanet och tvätta.

Dessa tips kommer från Maria Lundin, SRF:s ledarhundsverksamhet som har sammanställts av Agneta Hummerhielm. Tack!